Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

Ekklisies tis Kyprou

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Τσακκίστρα







Ο ναός του ορεινού αυτού χωριού, αφιερωμένος στο θαλασσινό Άγιο χρονολογείται γύρω στα 1500 μ.χ. Έχει όμορφες τοιχογραφίες, οι οποίες σύντομα θα στερεωθούν και θα καθαριστούν.


Ευχαριστώ Βασιλική για τις ευχές σου!  Σου έχω στείλει πρόσκληση αν θες μπορείς να συμμετέχεις βοηθώντας μας και  να δημοσιεύεις δικές  σου αναρτήσεις που σε ενδιαφέρουν!

 

Άγιος της Ημέρας

Ο ΑΓΙΟΣ ΔΟΜΕΤΙΟΣ ό Πέρσης και οι δύο μαθητές του

Ό οσιομάρτυρας Δομέτιος ήταν Πέρσης και έζησε στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Διδάχθηκε τη χριστιανική πίστη από κάποιο χριστιανό, πού ονομαζόταν "Αβαρος. Όταν το έμαθαν αυτό οι άνθρωποι του σπιτιού του, εξεγέρθηκαν εναντίον του και ό Δομέτιος αναγκάσθηκε να τους έγκαταλείψει. Κατέφυγε στην πόλη Νίσιβη στα βυζαντινά σύνορα, οπού κλείστηκε σε κάποια μονή. Αναχώρησε, όμως, κι από κει, για να έλθει στη Θεοδοσιούπολη, στη μονή Σεργίου και Βάκχου, όπου ό Δομέτιος καλλιέργησε σε μεγάλο βαθμό τις αρετές του Ευαγγελίου. Ό προϊστάμενος της μονής Ούρβέλ, βλέποντας την πνευματική ανωτερότητα του Δομετίου, θέλησε να τον κάνει πρεσβύτερο. 'Αλλά ό αγώνας του Δομετίου δεν ήταν πώς θα αρπάξει αξιώματα, αλλά πώς θα τα αποφύγει. Διότι έμαθε από τον Κύριο του Ιησού Χριστό, να είναι "ταπεινός τη καρδία" πού σημαίνει, ταπεινός στο φρόνημα και την εσωτερική διάθεση. Γι' αυτό και έφυγε στα όρη και ζούσε μέσα σε μια σπηλιά με δύο μαθητές του. Όταν κάποτε περνούσε από 'κει ό Ιουλιανός ό Παραβάτης, διέταξε να τον σκοτώσουν. ΟΙ στρατιώτες του Ιουλιανού βρήκαν το Δομέτιο και τους μαθητές του να ψάλλουν μέσα στη σπηλιά, όπου τους φόνευσαν με λιθοβολισμό. 1. Ευαγγέλιο Ματθαίου, ία' 29.

Άπολυτίκιον. Ήχος πλ. α'. Τον συνάναρχον Λόγον.Τον της χάριτος λόγον είσποιησάμενος, πυρσολατρών τάς τερθρείας άπεποιήσω σοφώς, τω Χριστώ ανατεθείς Πάτερ Δομέτιε· και εν άθλήσει άκλινής, ως οσίων μιμητής, έδείχθης Όσιομάρτυς· διό σε ύμνοις τιμώμεν, συν φοιτητών σου τη δυάδι σοφέ.

καλωσορίσετε

καλημέρα καλωσορίσετε στο πρώτο μου blog !