Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

ΚΑΤΑΚΡΙΣΗ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΙΚΙΑ

"Μόνον ο Θεός κρίνει δίκαια ,γιατί μονον Αυτός γνωρίζει τις καρδιές των ανθρώπων.Εμείς δεν ξέρουμε την δίκαιη κρίση του θεού,κρίνουμε "κατ' όψιν" εξωτερικά,και γι' αυτο πέφτουμε έξω και αδικούμε τον άλλον."

-Γέροντα, τι θα με βοηθήση να μην κατακρίνω;
-Όλα είναι πάντοτε έτσι όπως τα σκέφτεσαι εσύ;
-Όχι, Γέροντα.
-Ε, τότε να λες: " Δεν σκέφτομαι πάντοτε σωστά,πολλές φορές κάνω λάθος.Να, στην τάδε περίπτωση σκέφθηκα έτσι και βγήκε ότι είχα άδικο.Στην τάδε περίπτωση έκρινα και έπεσα έξω, οπέτε τον αδίκησα τον άλλον.Επομένως δεν πρέπει να ακούω τον λογισμό μου ".Ο καθένας μας λίγο-πολύ έχει περιπτώσεις που έπεσε έξω στην κρίση του. Αν φέρει στο νου του τις περιπτώσεις που έκρινε και έπεσε έξω, τότε θα αποφεύγη την κατάκριση. Αλλά και μια φορά να μην έπεσε έξω και να είχε δίκαιο, που ξέρει τα ελατήρια του άλλου; Ξέρει πως έγινε κάτι;Να μην βγάζουμε εύκολα συμπεράσματα.
Κι εγώ οταν ήμουν νέος, είχα την κατάκριση ψωμοτύρι. Επειδή ζούσα λίγο προσεκτικά και είχα μια ψευτοευλάβεια, οτι μου φαινόταν στραβό, το έκρινα.Γιατί, όταν στον κόσμο ζη κανείς λίγο πνευματικά, μπορεί να βλέπη πολλά κουσούρια στους άλλους και να μη βλέπη αρετές.Εκείνους που καλλιεργούν την αρετή μπορεί να μη τους βλέπει, γιατι ζουν αφάνεια, αλλά να βλέπη τους άλλους που κάνουν αταξίες και να τους κατακρίνη.

ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΙΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΛΟΓOΙ Ε'
ΠΑΘΗ ΚΑΙ ΑΡΕΤΕΣ